Et hus at komme til

Et hus at komme til

Et hus at komme til

# Nyheder

Et hus at komme til

Et hus at komme til,

velkommen her du være vil.

Bygget af sten, af ånd og krop,

rejser sig op,

solid, urokkelig,

et hus du trygt kan høre hjemme i.

Janne Mark, 2010

Sådan lyder ordene i første vers af Janne Marks fine salme fra 2010. Mark beskriver nært og varmt kirken som et både åndeligt og fysisk rum. Som et hus; et hus, hvor du trygt skal kunne føle dig hjemme. Et hus som kontinuerligt skabes i kraft af dens ånd og de mennesker, der bruger den. Kirkens hus er med andre ord sat i verden for at blive brugt – og kirken lever i kraft af de mennesker, der bruger kirken. Som sten, ånd og krop.

For næsten præcis ét år siden blev jeg inspireret af gode kollegaer i kirken til at gå i gang med at udvikle et projekt, der kunne engagere sognets børnehaver. Straks tænkte jeg på Janne Marks salme. Det fine budskab i salmen, var et budskab, jeg kunne mærke gav mening at arbejde videre med i forhold til børnehavebørnenes relation til kirken.

For mange børn er kirken et særligt sted, hvor man kommer til særlige lejligheder. For nogle børn er det et sted, der er forbundet med stor mystik, for andre familiaritet. Måske kommer man der ofte – måske kommer man der sjældent. Der vil også ofte være et normsæt bundet til, hvordan man ”bruger” en kirke. Der kan være en oplevelse af, at der er en særlig forventning til, hvordan man opfører sig. Hvad for noget tøj, man har på. Hvor meget man må fylde og larme. Projektet arbejder med et ønske om at skabe et forhold til kirken, der giver børn mulighed for at finde et selvstændigt ståsted i kirken, og derigennem tryghed og en følelse ejerskab. Igennem sang, leg og læring har vi forsøgt at skabe dette (muligheds)rum – ”Et hus at komme til”.

”Et hus at komme til”-projektet er ledet af mig, Sofie Klausen, der ud over at være kirkesanger i Elsted kirke siden 2019 også er uddannet cand.mag. i Dramaturgi. Guitaristen Emil Overmark er også ansat ind i projektet, og er en vigtig samarbejdspartner i forhold til udvikling og afvikling af undervisning og koncerter. Med kompetence inden for en bred palette af strengeinstrumenter, har han også givet børnene mulighed for at opleve og prøve forskellige instrumenter (fx banjo og mandolin). Projektet er lavet i samarbejde med Elsted kirkes personale og menighedsråd, med støtte fra Aarhus Nordre Provstis udviklingspulje i Reserven.

I hvert forløb har vi åbnet op for tilmeldinger til sognets børnehaver, og derefter tilrettelagt 2-3 besøg i institutionen ved Sofie og Emil. Hver deltagende børnegruppe har lært to sange med fagter til: En årstidsbestemt sang og ”Et hus at komme til” af Janne Mark, der har dannet basis for gode samtaler om kirken som et hus af både sten, ånd og krop. Yderligere har børnegruppen været på besøg i kirken hvor de har været på skattejagt og fået lov at udforske kirken på egen hånd og opleve de dele af kirken, der ellers ikke er tilgængelige under gudstjenester (fx orgel og prædikestol). Børnene har også selv lavet koncertpynt til kirkebænke og alter, for på den måde at give dem en følelse af ejerskab i kirkens rum.

Koncerterne har været kulminationen på forløbet. Her har børnene sunget deres sange for andre børnehave- og vuggestuebørn fra institutionen, akkompagneret af et hold musikere samlet til lejligheden i en sanselig koncert, hvor forskellige virkemidler og effekter er taget i brug (fx sæbebobler, sne og røg). Koncerterne har også været en mulighed for at møde nye instrumenter ved indbudte gæstemusikere (fx violin og saxofon). Kirkens dygtige organist Haruko Suzuki-Hoejrup har ligeledes deltaget ved koncerter og kirkebesøg, og givet børnene mulighed for at møde orglets helt særlige lyd og instrument. Vi har ønsket at gøre hver koncert til noget særligt: Vi vil gøre os mindst lige så umage for børnene, som vi gør det for voksne. Efter hver koncert har der været et arrangement for alle deltagende børn og voksne i sognegården, hvor vi har fejret afslutningen på vores forløb med kage, saftevand og hygge.

Efter det sidste gennemførte forløb inviterede vi alle årets deltagende børnehaver tilbage til en ekstra opsamlingskoncert hvor alle årets sange kunne genbesøges, og hvor institutionerne for første gang også havde mulighed for at invitere forældre og bedsteforældre med. Dette endte med at blive en dejlig oplevelse med fuld kirke og god stemning til den efterfølgende kaffe og kage i sognegården.

Den 19. juni 2025 er Elsted Sogn blevet bevilliget midler fra Reservens udviklingspulje til at forlænge projektet med endnu et år – noget vi virkelig ser frem imod!

Det har været enormt rørende og stærkt at opleve det store fællesskab og den gode relation, der er blevet skabt imellem børnene, kirken og os igennem musikken. Vi glæder os til at få lov at bygge videre på dette og møde endnu flere skønne børn i det år, der kommer. 

 

Jeg vil gerne benytte platformen her til at sige en stor tak for den støtte projektet har fået fra kirkens personale og menighedsråd. Der skal også lyde en stor tak til den indsats og det engagement, der er lagt fra alle de deltagende institutioner – børn som voksne. Det har været en stor fornøjelse at arbejde med jer alle!

Tilmelding til næste sæson er åbnet, så tøv ikke med at sende en mail til sofie@elstedkirke.dk, hvis du kunne tænke dig at deltage med din børnegruppe! 

Du vil måske også kunne lide...

0
Feed

Kirkekontoret - Personsager

Henvendelser om dåb, bisættelser/begravelse, vielse m.m.

 

Jørgen Clevins Gade 33 st. 

8200 Aarhus N

Telefon: +45 51 81 13 44

Email: elsted.sogn@km.dk

 

Mandag       9-13

Tirsdag        9-13

Onsdag        9-13

Torsdag       9-13

Fredag         9-13

 

Sikker mail

Tilgængelighedserklæring